Vorige aflevering | Search TidBITS | Volgende aflevering
TidBITS English | TidBITS Nederlands

TidBITS Logo

TidBITS#1375, 3 juli 2017

De Mac app-abonneedienst Setapp is nu 5 maanden oud. Adam Engst neemt een kijkje hoe het ermee gaat en of ontwikkelaars er wel iets mee verdienen. Nu we het toch over geld hebben: Mike Matthews onderzoekt de vraag "Kan de iPhone je beurs vervangen?" Glenn Fleishman duikt diep in de details van de nieuwe beeldformaten HEVC en HEIF die naar Apples besturingssystemen komen en legt uit hoe deze een groot verschil zullen maken voor het streamen van video en het opslaan van afbeeldingen. Tot slot verwelkomen we Jamf terug als TidBITS-sponsor! Belangrijke software-uitgaven deze week zijn Transmit 4.4.13, Moneydance 2017.3 en MoneyWiz 2.6.
 
Artikelen
 

De Nederlandse editie van TidBITS is een letterlijke vertaling van de oorspronkelijke Engelse versie. Daarom is het mogelijk dat een deel van de inhoud niet geldt in bepaalde landen buiten de VS.


Deze editie van TidBITS werd gedeeltelijk gesponsord door:
Help TidBITS te ondersteunen door onze sponsors te sponsoren!

Dit nummer werd uit het Engels vertaald door:

Verder werkten mee:

Hoe je ons kunt bereiken kun je lezen op:
<de contactpagina>


Jamf sponsort TidBITS

  door Adam C. Engst: [email protected], @adamengst

[vertaling: HV]

Het doet ons deugd om Jamf Now, vroeger bekend als Bushel, weer terug te zien als sponsor van TidBITS. Jamf Now is een mobile device management (MDM) oplossing voor Apple-apparaten in bedrijfsmatige toepassingen.

Wat is MDM? In het kort komt het neer op automatisering van de standaardtaken rondom de instelling en het onderhoud van iPhones, iPads en Macs. Als je bedrijf een nieuw apparaat aanschaft, is het daarmee dus niet meer nodig om zaken als e-mail, standaard-apps en beveiligingsinstellingen handmatig te configureren.

Jamf Now is vooral bedoeld voor kleine en middelgrote organisaties, die te groot zijn geworden om al hun apparaten efficiënt handmatig te configureren, maar nog niet groot genoeg zijn om Jamf Pro, bedoeld voor grote ondernemingen, te kunnen rechtvaardigen. Het verschil zit hem vooral in functionaliteit en prijs: Jamf Now biedt alleen een aantal basis-functies van Jamf Pro, maar daar staat tegenover dat het ook maar 2 dollar per apparaat per maand kost. En je kunt Jamf Now gratis uitproberen, met een limiet van drie apparaten.

Julio Ojeda-Zapata heeft Jamf Now een aantal jaar geleden, toen het nog Bushel heette, al eens besproken, in "ITbits: Bushel helpt kleine organisaties om hun Apple-apparatuur te beheren" (31 maart 2015). Hij concludeerde toen: "Over het algemeen is het eenvoudig, makkelijk te begrijpen en goedkoop. Een perfecte combinatie waardoor de parttime IT-beheerder zich weer op haar andere taken kan concentreren".

Daarom ben ik ook bijzonder blij om Jamf Now weer terug te zien als TidBITS-sponsor. Ook al gaat het tegenwoordig vooral over sociale media, chat-apps en games, toch ben ik vooral blij als TidBITS mensen kan helpen die hun Apple-apparaten gebruiken om zaken voor elkaar te krijgen. Als Julios hypothetische parttime IT-beheerder haar baas kan vertellen dat ze het apparaatbeheer met Jamf Now gestroomlijnd heeft voor minder dan 25 dollar per jaar door wat ze las in TidBITS, dan heb ik mijn doel bereikt.

Met dank aan Jamf voor hun steun aan TidBITS en de Apple-gemeenschap!

Lees reacties op dit artikel of plaats er een | Tweet dit artikel


Setapp na 5 maanden: 10.000 gebruikers en makkelijker apps vinden

  door Adam C. Engst: [email protected], @adamengst
  3 reacties (Engelstalig)

[vertaling: DPF, HV]

Begin 2017 schreef ik over Setapp, een intrigerende dienst op abonnementsbasis die je toegang biedt tot een zorgvuldig samengestelde groep Mac-apps voor een maandelijks bedrag van $ 9,99. (Zie "Setapp biedt tal van Mac-apps voor één maandelijks bedrag", 25 januari 2017.) De dienst is vergelijkbaar met wat Netflix doet met video en Apple Music met muziek: dat bedrag ($ 120 per jaar) is waarschijnlijk minder dan je aan de apps apart zou besteden.

Setapp-getallen -- Nu we halverwege het eerste jaar van Setapp zitten, is het een aardig moment om eens te kijken hoe het gaat. Het aantal beschikbare apps is in elk geval flink gegroeid: van 60 naar 77 (van 69 ontwikkelaars). Deze apps bieden de gebruikers van de dienst veel functionaliteit zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Niemand zou natuurlijk alle apps kopen, maar mocht je dat toch doen, dan zou je dat $ 2437 kosten.

Julia Petryk van MacPaw vertelde dat Setapp nu 10.000 betalende gebruikers heeft, en zo'n 200.000 in de gratis proefperiode. Die proefperiode kun je verlengen als je een vriend zover krijgt om ook een proefabonnement te nemen. Dat zijn natuurlijk geen getallen die vergelijkbaar zijn met Apple Music, maar toch aanzienlijk gezien het feit dat de dienst nog maar een paar maanden bestaat.

Ik heb een klein onderzoekje gedaan bij ontwikkelaars die deelnemen aan Setapp, en hoewel die allemaal positief zijn over de potentie van Setapp, levert het nog bijna niemand echt inkomsten op. Joe Japes van Econ Technologies schat dat de toevoeging van ChronoSync Express aan Setapp minder dan 1 procent heeft bijgedragen aan de resultaten van het bedrijf. Jesse Grosjean van Hog Bay Software zegt dat het toevoegen van TaskPaper aan Setapp een kleine maar aardige uitbreiding opgeleverd heeft van zijn verdiensten, zo'n 5 procent per maand.

Grosjean zegt wel dat de inkomsten van Setapp stijgen, en Japes merkt op dat "de potentie van Setapp het belangrijkst is". David Sinclair van Dejal Systems zegt dat hij best tevreden is met Setapp en dat Setapp "zorgt voor een niet onaanzienlijk aantal nieuwe Dejal Simon klanten". Hij zegt ook: "Simon is een premium app voor $ 99, dus voor gebruikers van Simon klinkt het als een heel redelijk bedrag, en die klanten krijgen er allerhande andere apps bij".

Sinclair voegt daaraan toe: "Ik heb het gevoel dat ik meer verdien sinds ik deelneem aan Setapp. Sommige van mijn klanten zouden Simon waarschijnlijk sowieso aangeschaft hebben, maar anderen ontdekken de app juist via Setapp en schaffen hem misschien wel rechtstreeks aan. Best wel een grote groep houdt het bij het abonnement. Kunnen kiezen is ook goed. Ik denk dat na verloop van tijd de inkomsten gelijk zullen zijn verdeeld tussen de abonnementen en de losse verkoop".

Setapp en de vindbaarheid van apps -- Het grootste probleem dat Setapp in het begin ondervond (even afgezien van het feit dat de hele dienst nieuw was), was om de apps vindbaar te maken. Setapp begon met 60 apps, en het zijn er nu 77. Hoe kom je erachter welke apps je kunt gebruiken voor welk probleem? In mijn eerste artikel schreef ik dat bladeren door de apps op de website van Setapp eenvoudiger was dan iedere app openen in de Finder. Dat is nu niet meer zo.

De eerste stap richting een oplossing voor dit probleem zette MacPaw een paar maanden geleden, toen Setapp een catalogus-achtige interface kreeg waarbij alle apps verdeeld werden over categorieën en alle apps die je geïnstalleerd had onzichtbaar werden gemaakt. Iedere app kreeg een korte en een lange omschrijving, compleet met schermafbeeldingen.

Dat was een goede stap, maar een geschikte app vinden kostte nog steeds tijd en moeite, dus MacPaw ging terug naar de tekentafel en ontwierp een aanbevelingensysteem. Dat systeem wordt nu uitgerold naar gebruikers. Er is nu boven de categorieën een ingang My Dashboard, en daar krijg je gepersonaliseerde suggesties. Het vergelijkt de Setapp-apps die je gebruikt met die van andere gebruikers en doet op basis daarvan suggesties. Voor mij werkten die vrij redelijk:

Verder zie ik op het My Dashboard-scherm nieuw toegevoegde programma's en updates. Dat geeft je ook een idee hoe de Setapp-verzameling in de loop der tijd wordt uitgebreid en verbeterd.

Setapp voor gebruikers en ontwikkelaars -- Is SetApp zinvol voor gebruikers? Het is een prima manier om veel verschillende apps uit te proberen, zelfs als je er uiteindelijk in de dagelijkse praktijk maar een paar van gaat gebruiken. Ik zou zelfs zo ver gaan te beweren dat veel van de toegevoegde waarde ligt in de apps die je maar enkele keren per jaar gebruikt, en dus normaliter nooit zou aanschaffen. Julia Petryk van MacPaw meldde dat de gemiddelde Setapp-gebruiker 10 to 12 apps installeert

Zo is de enige app in Setapp die ik constant gebruik iStat Menus, omdat ik de menubalk-prestatiegrafieken wel kan waarderen. Maar ik heb ook Gemini een paar keer gebruikt om dubbele bestanden te verwijderen, en Permute om videobestanden om te zetten naar andere formaten. En tijdens een congres redde ik eens een collega-spreker door met Downie een YouTube-clip te downloaden die hij vervolgens in zijn Keynote-presentatie kon gebruiken. Ik heb iMazing gebruikt om een vraag van een lezer over het opslaan van sms-conversaties en voice-mails uit een iPhone te beantwoorden. En ik heb naar SQLPro Studio gekeken, om tot de conclusie te komen dat voor wat ik ermee wil, het open-sourceprogramma phpMyAdmin meer dan voldoet.

Het mooie van Setapp voor gebruikers is dat het volledig facultatief is. Als je denk dat je voor $ 9,99 per maand een goede deal krijgt, zou ik het zeker uitproberen. En als je niet zo van abonnementen houdt, kun je gewoon de apps die je nodig hebt individueel aanschaffen.

Als je een ontwikkelaar bent, heb je er dan wat aan om je app in Setapp te krijgen? Die vraag is moeilijker te beantwoorden. Volgens Joe Japes zul je goed moeten afwegen of deelnemen aan Setapp niet te veel ten koste gaat van de normale verkopen. Bij duurdere apps, zoals Simon, kan een abonnement, door de lage prijs, genoeg nieuwe gebruikers opleveren om op te wegen tegen het verlies aan directe verkopen. En je hoeft in elk geval het abonnements-wiel niet zelf uit te vinden.

Bedenk echter wel dat MacPaw bepaalt wat er in de verzameling komt. David Sinclair meldde: "Ik zou andere ontwikkelaars zeker aanraden om deelname aan Setapp te overwegen, ondanks het feit dat MacPaw nogal kieskeurig is met betrekking tot de apps die ze accepteren, wat een groot voordeel is voor gebruikers maar nogal frustrerend voor ontwikkelaars".

Andere ontwikkelaars die aan SetApp deelnemen, met vergelijkbare kleine omzetstijgingen, spraken de vrees uit dat met het toevoegen van steeds meer interessante apps aan Setapp de opbrengsten per app omlaag zullen blijven gaan.

En daar wringt dus nog wel wat. Als gebruiker wil je graag zo veel mogelijk apps in het aanbod, om het meeste voordeel te hebben van je abonnement. Een ontwikkelaar die aan Setapp deelneemt, ziet echter liever dat je vooral zijn app gebruikt en verder zo min mogelijk andere, zodat zijn opbrengsten gemaximeerd worden. En MacPaw zit daar precies tussenin, die wil dat gebruikers het gevoel hebben dat ze waar voor hun geld krijgen, met zoveel mogelijk apps, maar ook de ontwikkelaars tevreden houden door te zorgen dat ze voldoende inkomsten genereren.

Niemand heeft ooit beweerd dat het compleet op de schop gooien van een bedrijfsmodel eenvoudig zou zijn.

Lees reacties op dit artikel of plaats er een | Tweet dit artikel


Kan de iPhone je beurs vervangen?

  door Mike Matthews: [email protected], @mamatthews
  5 reacties (Engelstalig)

[vertaling: GvH, CC, TK]

Liefhebbers van het televisieprogramma "Seinfeld" herinneren zich misschien nog wel de overvolle portefeuille van George Costanza, die hij beschreef als zijn systematische agenda, zijn secretaresse en zijn vriend. Die portefeuille zat vol met aantekeningen, bonnetjes, snoepjes, een paar pakjes zoetjes en wie weet ook nog wat geld. Als je vroeger, in de jaren negentig, geen beurs bij je had, een "Europese mannentas" zoals Jerry Seinfeld die noemde, dan was je portefeuille vaak een bewaarplaats voor al die spulletjes die je misschien een keer nodig zou kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld dat Ierse geld van George.

Dankzij de iPhone heb je niet langer een portefeuille nodig die zo dik is dat je je andere achterzak vol moet proppen met papieren zakdoeken om je achteraanzicht een beetje gelijk te maken. Je iPhone kan al die notities, foto's en bonnetjes opslaan. En met Apple Pay heeft Apple nog verdergaande ambities.

Toen Apples onderdirecteur Jennifer Bailey, die leiding geeft aan de Apple Pay-groep, op een bijeenkomst van de Recode Code Commerce-serie in 2016 zei: "Everything in your wallet, we're thinking about" ("over alles in je portefeuille hebben wij ideeën"), dacht ze waarschijnlijk niet aan zoetjes. En ook al gebruik ik mijn portefeuille niet om zoetjes in mee te slepen, ik verheug me nu al op de dag dat ik niet meer een beurs vol met allerlei kaarten en pasjes mee hoef te dragen voor het geval ik ze een keer nodig heb.

Maar hoe dichtbij is die dag nu werkelijk?

Zelfs voor de introductie van Apples app Wallet (toen die in iOS 6 uitkwam als Passbook - zie "Het beste van Passbook moet (waarschijnlijk) nog komen", 20 september 2012), probeerde ik al niet meer alles in mijn portefeuille mee te nemen. Verdwijn, vaste-hotelgastkaarten! Weg met jullie, Frequent Flyer-kaarten!

Destijds heb ik veel van die kaarten vervangen door een enkele, gelamineerde kaart waarop ik alle nummers had gezet van mijn vaste-hotelgastkaarten en accounts bij vliegmaatschappijen. Dat was al handig, maar er bleef nog heel wat over.

Wat ik nog over heb gehouden in mijn portefeuille nu ik mijn iPhone overal bij me heb? Mijn gelamineerde kaart is verdwenen en vervangen door een app voor wachtwoorden-opslag en aparte iPhone-apps voor de hotels en vliegmaatschappijen. (Zie "Vijf iOS-apps om reisgegevens te beheren vergeleken", 11 april 2017.)

Maar er is nog een heleboel over. Mijn verzameling lijkt vast en zeker op die van jou. Laten we eens naar iedere categorie kaarten kijken en zien hoe waarschijnlijk het is dat je die uiteindelijk naar een iPhone-app kunt overdragen.

Cash -- Al zou je zeggen dat Apple vandaag de dag geld aan het drukken is, dat is dan alleen in figuurlijke zin. Maar als je zonder geld op zak zou rondlopen en voor bijna alles met een of ander virtueel betaalsysteem zou willen betalen, dan zou dat je waarschijnlijk lukken.

Een aantal apps, zoals PayPal, Circle, Square Cash en Venmo, laten je betalingen doen en elkaar geld toesturen. Glenn Fleishman heeft daarover vorig jaar geschreven in "Circle, Square en Venmo: door betalingsapps kun je betalen via iMessage" (3 oktober 2016).

Het laatste nieuws dat op de WWDC werd aangekondigd, is dat Apple zelf mee gaat spelen in het betalingsverkeer, door betalingen van persoon naar persoon toe te voegen als functie van Apple Pay. Zodra iOS 11 over een paar maanden beschikbaar komt, kan zo'n proces worden gestart met een iMessage-app en wordt een virtuele cash-kaart gebruikt. (Zie "iOS 11 wordt met kleine stapjes slimmer", 5 juni 2017.) Dit wordt een heel grote verandering, misschien groter dan de dikke portefeuille van George. Onderschat nooit hoe kleverig een app kan zijn die standaard in je telefoontje zit.

Creditcards -- Als jouw creditcard-maatschappij meedoet en als je meestal winkelt bij de grotere winkelketens, dan geeft Apple Pay je de kans je creditcards thuis te laten. Daarnaast laten sommige winkelbedrijven je betalingen doen via hun eigen apps (zoals Wallmart Pay, zie "Walmart Pay is beter dan je zou kunnen verwachten", 18 juli 2016).


Als bonus kunnen Apple Pay en vergelijkbare apps je helpen voorkomen dat je portefeuille te vol wordt met bonnetjes, ofwel door de bonnetjes in de app op te slaan ofwel door ze je toe te mailen.

Helaas zijn er nog veel winkels zonder betaalkassa's die Apple Pay kunnen accepteren, dus creditcards zullen voorlopig nog enige tijd in je portefeuille blijven zitten. Maar het valt me op dat de zilveren laklaag van de cijferopdruk niet zo snel eraf slijt, nu de creditcards veel minder vaak uit mijn portefeuille worden gehaald.

Als neveneffect van de opkomst van de digitale portefeuille-technieken zoals Apple Pay is de markt van enkele kaarten nu feitelijk ter ziele. In deze markt, die nog in de kinderschoenen stond, waren bedrijven actief zoals Coin, Plastc en Swyp, inmiddels alle op sterven na dood of failliet. Zij boden één enkele kaart aan die kon worden gebruikt in plaats van allerlei losse creditcards, betaalkaarten, cadeaukaarten en andere trouwe-klantenkaarten.

Betaal- en geldautomaatpassen -- Apple Pay ondersteunt veel betaal- en geldautomaatpassen, net zoals creditcards. Apple Pay gebruiken om te betalen met een betaalpas werkt meestal op dezelfde manier als via Apple Pay betalen met een creditcard, alhoewel je een pincode moet invoeren bij de verkoopterminal.

Geld opnemen uit een geldautomaat is een ietwat ander verhaal. Veel banken hebben hun geldautomaat aangepast door contactloze kaartlezers te installeren die een geldautomaatpas of een betaalpas accepteren die toegevoegd is aan de app Wallet.

Het voordeel van het gebruik van Apple Pay bij een geldautomaat is een grotere beveiliging, omdat kaartscimmers (die dieven vaak gebruiken om gegevens van geldautomaatpassen te lezen) geen gegevens kunnen stelen van contactloze kaartlezers.

Om je betaal- of geldautomaatpas te gebruiken bij een geldautomaat, druk je eerst tweemaal op de knop Home om Apple Pay te openen (dit gaat het beste met een vinger die Touch ID niet herkent). Je kunt ook de app Wallet openen en op je betaal- of geldautomaatpas tikken. Houd dan de iPhone in de buurt van het contactloos-lezensymbool en activeer Touch ID door een vinger die herkend wordt op de Home-knop te plaatsen. Als je een Apple Watch hebt, kun je ook die gebruiken. Dubbelklik op de zijknop van het horloge om Apple Pay te krijgen. Toets tot slot je pincode in op het toetsenbord van de geldautomaat.

Helaas heeft niet elke geldautomaat een contactloze kaartlezer. Zelfs bij automaten die dat wel hebben, zullen sommige soorten transacties, zoals stortingen, nog steeds een fysieke pas vereisen. Totdat de geldautomaten al deze specifieke procedures tot hun beschikking hebben, zal mijn geldautomaatpas in mijn portemonnee moeten blijven.

Vervoerspasjes -- Als je op de juiste plek woont, zoals in New York City, Londen, of Japan, kun je Apple Pay gebruiken om met het openbaar vervoer te reizen. (De zaken zijn aanzienlijk verbeterd sinds Steve McCabe "De wereld rond met Apple Pay" schreef, 13 mei 2015). Apple Pay-ondersteuning voor betalingen in het openbaar vervoer helpt reizigers tijd te besparen, met name als ze overstappen van de ene vervoersmaatschappij naar de andere. Het kan transitpassagiers helpen door tariefhekken te gaan, en kan zelfs de transitautoriteit bepaalde kosten besparen.

Helaas, nog veel te weinig vervoersystemen ondersteunen Apple Pay. Bijvoorbeeld: zelfs in het thuisgebied van Apple, de San Francisco Bay Area, kunnen pendelaars een enkele Clipper Card gebruiken om met meer dan 20 aparte vervoersinstanties te reizen, maar ze kunnen Apple Pay niet gebruiken. Het zou leuk zijn om die pas te vervangen door een virtuele pas in de app Wallet, maar dat is nog niet gebeurd.

Klant- / prepaidtegoed- / cadeau- / lidmaatschapspasjes -- Warenhuizen, drogisterijen en restaurants beginnen er de waarde van in te zien dat hun loyaliteitsprogramma's in hun apps of in de app Wallet van Apple verschijnen. Sommige plaatsen speciale coupons rechtstreeks in de app Wallet, waardoor klanten gedurende de dag een ding minder hoeven te onthouden en de kans op impulsaankopen toeneemt.

Apps zoals Stocard en Key Ring bieden je de mogelijkheid om al je klantpasjes in één app te plaatsen en kunnen ook informatie over advertenties en verkoop tonen. Deze apps kunnen ook lidmaatschapskaarten met barcodes verwerken. Zo was TidBITS-uitgever Adam Engst in staat om zijn portefeuille te lichter te maken door onder meer zijn Tompkins County Public Library-pas aan Key Ring toe te voegen.


Ziektekostenverzekeringspas/identiteitspas -- Iedereen zou deze informatie bij zich moeten dragen, omdat je nooit weet wanneer je bij een medisch noodgeval (zoals in een bus) betrokken zal raken. Oef!

Gelukkig bieden grote zorgverleners apps die vaak rekeninggegevens bevatten of zelfs replica's van verzekeringsmaatschappijpasjes op het scherm. Zoek op de website van je ziektekostenverzekeraar om te kijken of ze een dergelijke app verstrekken.

Daarnaast bevat Apples gezondheidsapp een medisch paspoort waarin je jouw leeftijd, bloedtype, lengte, gewicht en orgaandonorstatus kunt opgeven, samen met mensen die je in geval van nood wilt laten waarschuwen.


Als je bij een ongeval betrokken bent, kunnen de hulpverleners deze informatie ophalen op het noodgevalscherm van de iPhone (tik op Noodgeval op het wachtwoord scherm) of door de zijknop op de Apple Watch te drukken.


Vertel vooral je je iPhone- en Apple Watch-gebruikende vrienden over het medisch paspoort van de iPhone vertelt, omdat het alleen handig is als het nuttige informatie bevat en mensen weten dat ze er toegang toe hebben.

Identiteitspas van de overheid -- Je kunt een foto van je rijbewijs maken en op je iPhone opslaan, maar het helpt je niet verder als je je fysieke identiteitskaart moet laten zien om in een bar of langs de beveiliging op de luchthaven te komen, of aan een politieagent die je net heeft aangehouden.

Maar goed, Alabama heeft nu een digitaal rijbewijs, en heel wat andere Amerikaanse staten (en andere landen) zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden.

Maar er komen heel wat beveiligings- en privacyproblemen kijken bij het idee om paspoorten en rijbewijzen te vervangen. In een eerste fase kunnen digitale ID's er komen als aanvulling op traditionele plastic of papieren identiteitsbewijzen.

De app Mobile Passport, bijvoorbeeld, wordt erkend door de U.S. Customs and Border Protection. Je hebt nog altijd een paspoort nodig, maar Amerikaanse en Canadese burgers kunnen er hun documenten voor de paspoortcontrole en douaneverklaring mee indienen via een iPhone of iPad (in plaats van een papieren formulier) en komen dan in bepaalde lucht- en zeehavens sneller door de controle.

We staan nog ver van een oplossing voor deze grotere spanningen rond identiteit, privacy en beveiliging, en we zullen er ons dan waarschijnlijk ook bij moeten neerleggen dat we onze fysieke portefeuilles nog niet kunnen weggooien.

Als ik al deze opties vandaag kon gebruiken, dan zou ik misschien alleen nog wat cash, mijn rijbewijs, een creditcard, een bankkaart en een OV-kaart in mijn portefeuille hebben.

Dat zou zowat alles zijn wat ik nodig heb. En ook wat snoep, natuurlijk.

Lees reacties op dit artikel of plaats er een | Tweet dit artikel


HEVC en HEIF maken foto's en video efficiënter

  door Glenn Fleishman: [email protected], @glennf
  13 reacties (Engelstalig)

[vertaling: HV, JO, PAB, LmR]

Mocht je door de bomen van de afkortingen het bos nog steeds kunnen zien, Apple heeft er zojuist weer twee nieuwe aan toegevoegd: HEVC (High Efficiency Video Coding) en HEIF (High Efficiency Image File Format en ja, daar ontbreekt een F). Deze twee nieuwe formaten zul je terugvinden in iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra, die Apple later dit jaar zal uitbrengen.

Grote kans dat je nog niet eerder van HEVC of HEIF gehoord hebt, maar beide formaten zijn bedoeld om problemen met video en foto's te tackelen. Foto's en video krijgen een steeds hogere resolutie en kwaliteit, en dat stuit steeds meer op beperkingen in bandbreedte en opslagcapaciteit. Zelfs al wordt alles steeds goedkoper en sneller, toch is het van belang om efficiënt om te gaan met opslagruimte en bandbreedte, bijvoorbeeld als je synchroniseert of streamt.

Het huidige landschap -- Wie al wat langer meeloopt, heeft al veel fotoformaten voorbij zien komen. Ik heb bijvoorbeeld een tijd gedacht dat FlashPix (een door Kodak ondersteund formaat) belangrijk zou worden vanwege de manier waarop meerdere afbeeldingen van verschillende grootte hiërarchisch in één bestand verpakt zaten, met als voordeel dat je snel bij ieder onderdeel kon komen. Maar het mocht niet zo zijn.

Vanaf de jaren negentig heeft alleen het PNG-formaat (Portable Network Graphics) het gehaald. Het werd ontworpen om bepaalde patenten te ontwijken die toen actief waren, en heeft nu het pantheon van wereldwijd ondersteunde, degelijke fotoformaten bereikt, en verblijft daar naast JPEG en GIF. (Het al langer bestaande TIFF-formaat wordt op het internet niet gebruikt, maar blijft wel belangrijk in het dagelijkse publiceer-werk).

Het grootste onderscheid tussen de verschillende beeldformaten is of ze "lossless" zijn of niet. Lossless formaten behouden hun details en kleurtonen pixel voor pixel, maar dit levert grotere bestanden op. Compressie bij deze formaten vermindert de hoeveelheid ruimte die nodig is om redundante (overtollige) informatie op te slaan, en bij deze vorm van beeldcompressie gaan geen details verloren. Lossy formaten gebruiken algoritmes die de oorspronkelijke details en kleurtonen benaderen, berekend over grotere gebieden in een afbeelding, en hiermee wordt een veel kleinere bestandsgrootte bereikt.

Geen van de veelgebruikte formaten is goed voor alle doeleinden. JPEG is niet lossless, dus het formaat is prima voor foto's, maar niet handig voor schermafbeeldingen. Het ondersteunt ook geen alfa-kanaal voor doorzichtigheid, wat bij GIF en PNG wel het geval is. GIF is wel lossless, maar bezit slechts een beperkt kleurenpalet. GIF is juist erg handig voor bepaalde artistieke toepassingen, maar niet geschikt voor weergave van foto's. (Beperkte kleurenpaletten floreerden in tijden van beeldschermen zonder veel kleurdiepte, toen ook de gemiddelde bandbreedte beperkt was.) GIF ondersteunt animaties, wat niet geldt voor de meest gebruikte vormen van JPEG en PNG. PNG is soms lossless en soms niet. PNG werkt het best voor schermafbeeldingen en werd ontwikkeld als alternatief voor GIF's toen patentproblemen zorgden dat het formaat maar beperkt gebruikt kon worden. PNG en JPEG vind je op zo'n 74 procent van alle websites, maar ook GIF's komen nog op 36 procent van de sites voor. PNG heeft GIF niet de das om gedaan, maar maakte wel furore.

HEIF probeert het beste van PNG, JPEG en GIF te combineren, en zorgt ook nog eens voor een enorme verbetering van de compressie. Daarnaast worden er een aantal nieuwe mogelijkheden toegevoegd, zoals de opslag van met de burst-functie gemaakte fotoreeksen.

Filmformaten hebben te maken gehad met nog veel problematischere ontwikkelingen. Veel ervan vielen onder nieuwe patenten, die zorgden dat wijde verbreiding moeilijk was. Fotoformaten hadden ook te maken met patenten, maar ofwel waren deze al aan het eind van hun levenscyclus toen het internet nog jong was, zoals LZW-compressie, ofwel hadden de makers van de programmatuur waarmee afbeeldingen gecreëerd of vertoond werden (van Photoshop tot Internet Explorer) al voor elk onderdeeltje een eigen licentie verkregen.

De patenten voor filmmateriaal maakten het websites erg lastig. Er werd gediscussieerd of websites misschien voor iedere unieke weergave royalties zouden moeten betalen. In groepen die gratis software bepleitten, werd druk geageerd tegen het werken met besmette standaarden. Flash kwam op als een platform-onafhankelijke pakket voor videomateriaal, wat werkte omdat Adobe achter de schermen alle licentie- en weergaveproblemen oploste.

Uiteindelijk won de MP4-familie van standaarden, evenals de desbetreffende H.264-codec (encoder/decoder). Op dit moment gebruikt vrijwel het hele internet voor video dit formaat. (De groep die ging over de H.264-patenten zegde toe geen royalties te zullen heffen op filmmateriaal dat gratis via het internet beschikbaar gesteld werd. Vervolgens werd hardware-matige codering en decodering ontwikkeld, wat helemaal de wind uit de zeilen van de overgebleven concurrentie nam.)

Wat zijn de concrete voordelen die de nieuwe formaten ons gaan brengen? Laten we beginnen met HEVC en daarna verder gaan met HEIF.

HEVC: omarmt de toekomst en rekent af met het verleden -- Videomateriaal streamen slokt 's avonds meer dan 70 procent van al het internetverkeer op, en Sandvine, een bedrijf dat zich specialiseert in netwerkbeheer, becijfert dat dit binnen drie jaar 80 procent zal zijn. Bedrijven die zich bezighouden met video streamen, internetproviders en gebruikers die te maken hebben met maandelijkse drempels (of die vaak extra moeten bijbetalen) hebben er dus allemaal een enorm belang bij als meer uit deze schaarse beschikbaarheid gehaald zou kunnen worden. HEVC is het antwoord op deze grote vraag. Naast de VP9-codec van Google (die ook met 4K om kan gaan) is HEVC eigenlijk de enige praktische mogelijkheid voor de meeste streamingdiensten om tegen redelijke kosten 4K UHD (Ultra High Definition) te kunnen leveren op mobiele apparaten. (En daarnaast wordt VP9 ingebouwd in Android, te beginnen met versie 5.0 Lollipop).

HEVC is een andere naam voor de H.265-standaard, en wordt aan de man gebracht met de claim dat 50 procent minder data nodig is om streams of downloads te kunnen leveren van dezelfde kwaliteit als H.264, als de resolutie niet meer is dan 1080p. Netflix, in Amerika in zijn eentje verantwoordelijk voor ongeveer de helft van al het hierboven genoemde verbruik op primetime, heeft gemerkt dat het bedrijf inderdaad ongeveer 50 procent besparing bereikte. (Googles VP9 haalde overigens hetzelfde resultaat.) Netflix noemt nu slechts 5 Mbps bandbreedte als vereiste voor HD-video, wat betekent dat je voor 150 uur kijkplezier ongeveer 340 GB verbruikt.

Afhankelijk van de grootte van de bestanden en andere variabelen kan HEVC softwarematig decoderen soms wisselend zijn of veel meer van de batterij vergen dan H.264. Slimme websites kunnen de leeftijd van een apparaat inschatten en ontwikkelaars kunnen in iOS-apps nieuwe soorten informatie opvragen om vervolgens H.264 te serveren mocht HEVC te veel van de softwarematige decodering eisen. Dit betekent natuurlijk dat oudere hardware die technisch gezien prima in staat is om HEVC te draaien wellicht niet de gehele bandbreedte kan gebruiken, maar men zal waarschijnlijk zeer waarderen dat de H.264 minder hoge eisen aan de batterij stelt, tot minder ventilator-geluiden leidt en vloeiender video oplevert.

Als je HEVC wil bewerken en ernaar wilt omzetten, loop je tegen dezelfde problemen aan als bij het decoderen. Dit is waarschijnlijk minder handig op een oudere Mac.

(Een technische noot voor hen die veel waarde hechten aan diepe kleuren: zowel H.264 als HEVC biedt 10-bits kleur dat een groter bereik in kleurtinten heeft dan 8-bits kleur: een miljard verschillende tinten in plaats van iets meer dan 16 miljoen. 4K- en 5K-iMacs en de Mac Pro ondersteunen 10-bits kleur, net als de MacBook Pro's van 2016 en later en de schermen op een aantal Macs van 2015 en later. MacBook Pro's van 2016 met Skylake-chips hebben alleen 8-bits HEVC hardware-codering. Kaby Lake-modellen kunnen 10-bits aan.)

Omdat niet ieder apparaat HEVC-video kan afspelen, is het te exporteren naar compatibele formaten voor sociale media en andere manieren van delen, zoals je vandaag de dag ook bij Foto's, iMovie en andere apps kunt doen.

Nu de video gehad hebben, is HEIF veel simpeler.

Een container voor afbeeldingen in plaats van een eenvoudig bestandsformaat -- Hoewel het wordt gepresenteerd als een bestandsformaat, is HEIF in feite een container waarmee opnieuw is uitgevonden wat een afbeeldingsbestandsformaat in de complexe wereld van vandaag moet doen. Een HEIF-bestand kan tekst bevatten, audio, video, stilstaande afbeeldingen en reeksen frames voor bursts en animaties. Software zal vervolgens de relevante informatie kunnen tonen, afhankelijk van wat we proberen te doen.

HEIF is gebouwd op een ISO standaard (hoera!) die tot een volledige specificatie is ontwikkeld door de Moving Picture Experts Group (MPEG). Apple heeft zijn implementatie ervan gebaseerd op een tweede, nog verder gerealiseerde versie, waarvan het bedrijf tijdens de WWDC zei dat deze snel uitgebracht zal worden. Daarnaast zegt Apple dat HEIF wordt uitgesproken als "hief" en rijmt op "lief". (Deze presentatie van Apple voor ontwikkelaars geeft een hoop details voor wie de heel technische delen wil overslaan.)

Wederom is compressie een van de grootste voordelen van HEIF. Om dingen eenvoudig te maken, kan HEIF de HEVC-compressie gebruiken. Dat is omdat HEVC-compressie efficiënter is dan JPEG, maar ook omdat Apple HEIF kan gebruiken om bursts van afbeeldingen en animaties op te slaan (denk aan Live Photos), die beide voordeel hebben van HEVC's inter-framecompressie.

Minder voor de hand liggende voordelen zijn een betere ondersteuning van alfa-kanalen die gebruikt worden voor doorzichtige onderdelen, maskers en diepere kleuren, iets dat Apple al enige jaren in zijn hardware stopt. HEIF kan een afbeelding ook opdelen in vierkante regionen, zodat beeldbewerkings- en -weergavesoftware snel alleen de relevante onderdelen kunnen gebruiken zonder het hele bestand te hoeven laden. En het kan zowel het origineel van een afbeelding bewaren als afbeeldingen die van het origineel zijn afgeleid, zoals apps als Lightroom een basis-afbeelding bewaren en vervolgens een serie bewerkingen opslaan.

HEIF kan weliswaar worden gebruikt om bracketed images op te slaan (foto's van dezelfde scene maar snel achter elkaar genomen met verschillende diafragma's) zodat de software high dynamic range (HDR) afbeeldingen kan produceren, maar Apple genereert HDR-afbeeldingen direct in de afbeeldingsprocessor van de iOS-apparatuur. Software van derden kan ervoor kiezen om Apples hardware te omzeilen en HEIF hiervoor te gebruiken. ProCamera heeft bijvoorbeeld zijn eigen HDR-modus.

Maar met iPhones met twee camera's, momenteel alleen de iPhone 7 Plus, zal Apple in het HEIF-bestand een dieptekaart aanleggen die wordt afgeleid van de foto's in portretmodus. Deze dieptekaart bevat dan een serie vlakken op diverse afstanden van de voorgrond. Hierdoor kan Apple figuren op de voorgrond onderscheiden en de achtergrond mooi vervagen om zo het "bokeh"-effect te bereiken. (Zie "De achtergrond van de portretmodus van de iPhone 7 Plus", 24 september 2016.) Maar het kan ook door ontwikkelaars worden gebruikt voor een keur aan interessante effecten. Deze ontwikkelaars krijgen toegang tot de dieptekaart in iOS 11, zowel als de camera in gebruik is als van de reeds opgeslagen HEIF-afbeeldingen. Apple liet voorbeelden zien, zoals een figuur in de voorgrond die volledig in kleur is met de achtergrond in zwart-wit. Het zal ook makkelijker zijn om elementen op de voorgrond tegen artificiële achtergronden te plaatsen.

Ik zal de voordelen voor opslag niet herhalen, omdat deze net zo gelden voor foto's als voor video's. Als iemand met vele gigabytes aan video en honderden gigabytes aan foto's zal ik waarschijnlijk meer ruimte winnen door HEIF dan door HEVC-video.

Net als HEVC vereist HEIF nieuwe hardware voor hardwarematige decodering: iOS-apparaten hebben ten minste een A9-processor of later nodig en voor Macs gelden dezelfde Skylake- en Kaby Lake-modellen als hierboven. Alle andere iOS-apparaten en Macs die iOS 11 en High Sierra draaien, zullen softwarematige decodering moeten gebruiken.

Omdat HEIF een containerformaat is, hebben implementatoren als Apple een hoop keuzemogelijkheden, wat erin terechtkomt. Ik hoop dat dit niet leidt tot compatibiliteitsproblemen als je HEIF-bestanden overzet op andere platformen die dit uiteindelijk als een ingebouwd bestandstype gaan ondersteunen. Op dit moment kunnen HEIF-bestanden alleen worden gelezen door bèta-software van Apple. Uiteindelijk zouden Adobe Photoshop en andere software dit kunnen gaan ondersteunen.

Webbrowsers zullen HEIF aanvankelijk niet ondersteunen en het is ook niet in eerste instantie gebouwd voor het web, omdat ieder HEIF-bestand allerlei soorten overbodige gegevens kan bevatten. Ik ga ervan uit dat Apple en andere partijen varianten van HEIF zullen ontwikkelen die wel geschikt zijn voor gebruik op het web, zoals een vervanging voor animated GIF's en voor betere compressie dan die JPEG biedt. Webservers kunnen al verschillende soorten afbeeldings- en videotypen aanbieden, afhankelijk van de browserversie, dus HEIF zou deze mogelijkheid kunnen uitbreiden. Maar Apple heeft nog niets in die trant aangekondigd.

Apple heeft ontwikkelaarssoftware gemaakt waarmee apps kunnen vaststellen welk formaat een afbeelding moet hebben om het te kunnen delen en weergeven en zonodig te exporteren en aan te bieden. iOS, macOS, Apples apps en onafhankelijke apps zullen veel bewerkingen toepassen of exporteerfuncties bieden en tegelijkertijd HEIF behouden voor gebruik binnen het eigen ecosysteem.

Zijn HEVC en HEIF als USB-C voor media? -- Mensen hebben nog steeds problemen met de USB-C-connector die wordt gebruikt voor USB 3.1 en Thunderbolt 3, omdat die een verloopstukje moet hebben, compatibiliteits-problemen tussen identieke connectors veroorzaakt en zorgt voor onzekerheid over wat nu werkt en met wat. (Ik ben een groot fan van USB-C. Ik heb dan ook een 12 inch-MacBook en een iMac van 2017, maar ik begrijp de klachten.)

HEVC en HEIF zouden geen last moeten hebben van het soort verwarring waar USB-C last van heeft, maar Apple heeft de ondersteuning wel gebouwd rondom het idee dat alleen de apparatuur in Apples eigen ecosysteem deze formaten uit zichzelf ondersteunt. Buiten Apples ecosysteem treden zal, in ieder geval aanvankelijk, vereisen dat er dingen worden omgezet of geëxporteerd, en deze omzettingen zullen hoogstwaarschijnlijk gebeuren zonder dat je het doorhebt. Apple moedigt ontwikkelaars ook aan om deze aanpak in het achterhoofd te houden.

Het andere pijnpunt is mogelijk als je niet al je apparaten tegelijkertijd bijwerkt naar iOS 11 en High Sierra of als je nog oudere hardware gebruikt die niet kan worden bijgewerkt. Bijvoorbeeld: als je dezelfde iCloud-account gebruikt met iCloud-fotobibliotheek op zowel oude als nieuwe apparaten, weet ik niet zeker hoe pre-HEIF/HEVC-apparatuur om zal gaan met je afbeeldingen. Apple heeft hierover nog geen mededelingen gedaan.

Een andere vraag die Apple nog moet beantwoorden, is hoe je JPEG-foto's en H.264-video zal worden behandeld als je bijwerkt naar High Sierra. Zal Foto's automatisch je hele bibliotheek bijwerken? En hoe zit dat met de bestanden buiten Foto's?

Hoe het ook zij, de voordelen van HEVC en HEIF zijn duidelijk en de overgang zou niet al de hobbelig moeten zijn als je alles in één keer bijwerkt. Maar luister: zorg voor goede reservekopieën. Gewoon voor het geval dat.

Lees reacties op dit artikel of plaats er een | Tweet dit artikel


TidBITS Volglijst: belangrijke software-updates, 3 juli 2017

  van de TidBITS-redactie: [email protected]

[vertaling: TK]

Transmit 4.4.13 -- Panic heeft Transmit 4.4.13 uitgebracht, waarin ondersteuning voor een nu achterhaalde Dropbox-API om favorieten te synchroniseren werd verwijderd. Panic belooft een eigen synchronisatiedienst, Panic Sync genaamd, in de nieuwe Transmit 5 die er weldra aankomt. Andere veranderingen in Transmit 4.4.13 zijn onder meer beter gedrag bij het toevoegen van nieuwe aangepaste Amazon S3 Upload Headers en verbeterde beveiliging tijdens het automatische updateproces. ($ 34 nieuw bij Panic en in de Mac App Store, gratis update, 30,2 MB, toelichting, 10.9+)

Reacties - Transmit 4.4.13

Moneydance 2017.3 -- The Infinite Kind heeft Moneydance 2017.3 uitgebracht, met betere synchronisatie van computer naar computer en een vlottere instelling van gesynchroniseerde computers. Het programma om persoonlijke financiën te beheren biedt een nieuwe importfunctie voor tekstbestanden die CSV-, tab-delimited en andere formaten met een automatisch scheidingsteken aankan, veldtype- en datumformaatdetectie, evenals detectie en eliminatie van duplicaten, automatisch raden van de categorie, en opschonen van omschrijvingen. De update verbetert ook het automatisch versmelten van gedownloade transacties, werkt met de Dropbox v2-API, verbetert de beveiliging door alle sporen van vorige coderingswachtwoorden te verwijderen, lost een bug op waarbij geherinvesteerde dividenden als normale dividenden werden weergegeven, verbetert scripting met Python, en actualiseert de lijst van vertrouwde certificaten voor verbindingen met meer banken. ($ 49,99 nieuw bij The Infinite Kind met een korting van 40 procent voor TidBITS-leden, gratis update, $ 24,99 upgrade van versies van voor Moneydance 2015, 96,8 MB, toelichting, 10.7+)

Reacties - Moneydance 2017.3

MoneyWiz 2.6 -- SilverWiz heeft versie 2.6 van MoneyWiz uitgebracht, met een nieuwe functionaliteit voor investeringsrekeningen met ondersteuning voor meer dan 3700 instellingen. MoneyWiz ververst de waarde van je holdings automatisch om het uur, en ondersteunt aandelen, obligaties, opties, beursgenoteerde fondsen, edelmetalen en andere grondstoffen. Het werkt met alle types investerings-/makelaarsaccounts, ook pensioenrekeningen (IRA, 401k), zelf beheerde rekeningen enzovoorts. Omdat ondersteuning voor investeringsrekeningen niet zonder een nieuwe databasestructuur kon, moet je MoneyWiz for iOS updaten naar versie 2.6 om het te blijven gebruiken.

Het programma om persoonlijke financiën te beheren markeert nieuw gedownloade transacties nu ook met "new" in de transactiestatusvlag. Er is een bug verholpen in verband met een onjuiste berekening van een overgedragen balans bij het aanmaken van een budget, een schaalprobleem in verband met schermvullende modus op een iMac met een Retina 4K-beeldscherm, en een bug waarbij de app bevroor bij het afsluiten wanneer automatische back-up was geactiveerd. ($ 59,99 jaarabonnement, gratis update, 26,3 MB, toelichting, 10.8+)

Reacties - MoneyWiz 2.6


ExtraBITS, 3 juli 2017

  van de TidBITS-redactie: [email protected]

[vertaling: JWB]

In ExtraBITS gaan we deze week verder met onze viering van de 10e verjaardag van de iPhone: Joanna Stern leeft gedurende een dag met de oorspronkelijke iPhone en enkele van de scheppers van de iPhone maken zich zorgen over de impact ervan op de samenleving.

Proberen met de oorspronkelijke iPhone te leven in 2017 -- Joanna Stern van The Wall Street Journal beloofde plechtig om een week lang met een oorspronkelijke iPhone te leven, maar ze hield het slechts 12 uur vol, zoals samengevat in deze vermakelijke video. De oorspronkelijke iPhone mist een camera aan de voorkant, video-opnames en Siri, en zowel de prestaties als de batterijduur waren teleurstellend. Het ergste van alles was dat de meeste apps en websites er niet meer mee werken. Er was een hoofdtelefoonaansluiting, maar zelfs dan had je een dongle nodig om niet-Apple hoofdtelefoons te kunnen gebruiken. Het ligt voor de hand te stellen dat technologie aanmerkelijk gevorderd is sinds 2007, maar het is ook duidelijk dat veel problemen veroorzaakt werden door een gebrek aan nadruk op achterwaartse compatibiliteit. Blijf tot het einde kijken om Sterns helm-cameraopstelling te zien! Het artikel is alleen beschikbaar voor abonnees, maar de video is gratis voor iedereen.

Reacties

10 jaar later maken scheppers van de iPhone zich zorgen over smartphone-verslaving -- Tijdens een paneldiscussie bij ontwerpbedrijf IDEO kwamen drie voormalige Apple-medewerkers bijeen om te discussiëren over de impact van de iPhone na 10 jaar. Ze waren het er allen over eens dat ze bezorgd waren om de verslaving van de samenleving aan smartphones. "Ik heb geen goed gevoel over de afleiding. Dat is beslist een onbedoeld gevolg", zei Greg Christie, die de leiding had over het menselijke-interfaceteam bij Apple. Bas Ording, die een groot deel van de multi-touchinterface van de iPhone ontwierp, zei: "Het positieve ervan is dat hij gemakkelijk in het gebruik is, dus heel veel mensen kunnen hem gebruiken. De keerzijde is dat te veel mensen naar hun telefoons zitten te staren. Ik doe het waarschijnlijk ook". En invoer-technicus Brian Huppi, die meehielp aan de ontwikkeling van het aanraakscherm van de iPhone, maakte zich zorgen over de bijdrage van het smartphone-gebruik aan auto-ongelukken. Daarover zei hij: "Ik kan niet anders dan geloven dat er gewoon te veel ongelukken op de weg zijn als gevolg van het feit dat mensen naar hun telefoons kijken". Er was echter ook consensus dat de iPhone net zo'n belangrijke verandering was als radio, televisie en internet, en dat we ons uiteindelijk zullen aanpassen.

Reacties


Dit is TidBITS, een gratis wekelijkse technologie-nieuwsbrief met recent nieuws, bekwame analyse en grondige besprekingen voor de Apple internet-gemeenschap. Geef hem gerust door aan je vrienden; beter nog, vraag of ze een abonnement willen nemen!
Niet-winstgevende en niet-commerciële publicaties en websites mogen artikelen overnemen of een koppeling maken indien de bron duidelijk en volledig vermeld wordt. Anderen gelieve ons te contacteren. We kunnen de precisie van de artikelen niet garanderen. Caveat lector. Publicatie-, product- en firmanamen kunnen gedeponeerde merken zijn van hun ondernemingen.
Copyright 2017 TidBITS Publishing Inc. reuse governed by this Creative Commons License.
TidBITS Publishing: 50 Hickory Road, Ithaca, NY 14850, USA 607-216-8248

Vorige aflevering | Search TidBITS | Volgende aflevering
TidBITS English | TidBITS Nederlands